Recipe: Perfect Kari ayam dan terung
Kari ayam dan terung. Kari ayam merupakan makanan berkuah yang terbuat dari ayam, santan kelapa, dan rempah - rempah. Kari ayam dapat dimakan dengan nasi putih atau roti canai. Resep Kari Ayam - Pada artikel kali ini saya akan kembali membagikan sebuah resep istimewa yang mana bahan utamanya masih menggunakan Mengenai rasa dari kari ayam ini juga lebih enak, karena semua bumbu dan rempah yang di gunakana akan sangat terasa dan membuatnya lebih.
Dengan ciri khas bumbu-bumbu seperti jinten, kapulaga, ketumbar, kunyit, kapulaga, daun kari dan sebagainya. Sering juga disajikan di warung-warung dan rumah makan. Pastu masukkan santan.leh tambah air kalau nak lebih pekat. pastu masukkan asam keping , gula dan garam biarkan. You can have Kari ayam dan terung using 18 ingredients and 2 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Kari ayam dan terung
- Prepare of Sebelah ayam di potong kecil.
- You need of Terung bulat 3 biji.
- You need of Bawang merah 3 biji (di hiris).
- It's of Bawang putih 2 biji (di hiris).
- You need of Halia sebesar ibu jari (dihiris).
- You need 3 of beradik bunga lawan, bunga cengkih, kulit kayu manis.
- Prepare Daun of kari.
- You need of Rempah kari adabi 1 peket.
- You need of Cili boh 2 sudu besar.
- You need of Garam, gula.
- You need of Air asam jawa.
- It's 1 kotak of santan.
- Prepare of Air secukup nya.
- It's Sedikit of minyak utk menumis.
- It's of Bahan untuk blend.
- You need 3 of biji bawang merah.
- It's 2 of biji bawang putih.
- Prepare of Halia sebesar ibu jari.
Selepas itu masukkan rempah kari yang sudah dibancuh dengan sedikit air menjadi pes. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa. Kari ini boleh dimakan dengan nasi panas, lemang, roti arab, roti canai, roti jala dan roti putih. Variasi resep kari ayam yang enak dan bisa dibuat sendiri di rumah.
Kari ayam dan terung step by step
- Panas kan minyak masuk kan bahan yg di hiris tadi serta daun kari dan 3 beradik bunga lawan, bunga cengkih dan kulit kayu manis..masak smpai naik bau..kemudian masuk kan cili boh tumis kan dan masuk bahan blend tadi bersama pes kari adabi yg di campur dgn air tadi ke dalam periuk kacau sebati..perlahan kan api..sbb takut hangit.
- Masuk kan terung yg di belah..bersama ayam..gaul kan..dan masukan air..tggu ayam masak..boleh masuk kan air asam jawa, garam gula,,santan..kacau jgn sampai naik kepala pati santan..nanti x menjadi pulak kuah nya..sentiasa kena kacau..boleh rasa dah siap..selamat mencuba😋.
Ulasannya lengkap mulai dari bahan, tutorial, dan trik untuk rasa yang enak. Kari ayam adalah penganan yang identik dengan budaya Asia. Tak hanya di Indonesia, resep kari ayam juga ditemukan di India hingga Jepang. Resep dan cara membuat kari ayam paling enak & gurih pedas dari khas beberapa daerah di Indonesia dan mancanegara. Nah, apa saja bahan & bumbu untuk membuat kari spesial ini dan bagaimana cara membuatnya?