Recipe: Perfect Kari ayam pekat pekat gitu
Kari ayam pekat pekat gitu. Bahan bahan ayam bawang putih bawang merah kunyit hidup serbuk kunyit halia daun kari serbuk kari tomato kentang santan pekat selamat mencuba. Untuk kari ayam medan ini memang terkenal memiliki kuah yang agak pekat dengan warna yang lebih ke kuning-kuningan. Berbeda dengan kari yang lainnya, kari ayam medan memiliki harum yang bisa menggugah selera makan, begitu juga dengan daging ayamnya yang terkenal lebih empuk dengan.
Jangan risau nanti kuah sejuk ianya menjadi sedikit pekat. Dah siap kita boleh buat sambal unntuk dimakan dengan mee kari isi ayam dan kerang ni. Telah lama mencari resepi Ayam Kapitan selepas melihat Chef Wan kongsi Ayam Kapitan yang sedang mendidih dalam Instagram beliau. You can cook Kari ayam pekat pekat gitu using 11 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Kari ayam pekat pekat gitu
- You need 3 of ketul ayam.
- You need 1 of bawang merah.
- Prepare 3 ulas of bawang putih.
- It's 1 of halia besar ibu jari awak.
- It's 3 of sudu serbuk kari.
- It's of Santan.
- You need of Optional bahan.
- It's of Serbuk cili.
- You need Sedikit of Jintan manis.
- You need of Ketumbar powder.
- Prepare of Kerisik.
Seolah ayam pun bergoreng dengan rempah yang ditumis gitu. Mee kari ini juga bolehlah menjadi juadah untuk dihidangkan kepada tetamu atau mungkin sahaja kepada ahli keluarga anda. Kari daging, kari ayam , kari udang, kari ketam, kari telur rebus…. Kuah kari lak kalau yang pekat tuu sedap dibuat cecah sama roti.
Kari ayam pekat pekat gitu instructions
- Saya suka rebus ayam sebelum masak, tknk pun tak apa. Lumurkan ayam bersama ketumbar powder dan garam, ketepikan..
- Blend bawang merah, bawang putih, halia. Bismillah Dan tumis tumis bahan sampai naik bau.
- Masukkan daun kari, kari powder yang dicampur air, serbuk cili*, sedikit jintan manis*. Setelah kering tambah air..
- Masukkan ayam ayam yang telah kita sisihkan mereka tadi 😔. Setelah kelihatan empuk, letakkan santan dan sedikit kerisik..
- Lengkapkan hidupnya dgn garam, dan sedia untuk dihidangkan..
Hidangan kari daging sapi pekat atau yang dalam bahasa Indonesia adalah hidangan kari daging dengan kuah santan yang kental. Nah, agar anda bisa menyajikan sendiri sajian lezat hidangan kari daging sapi pekat yang gurih dan berbumbu. Maka tak perlu khawatir, dengan resep kali ini anda. Ada letak santan, letak cili giling, rempah campuran, banyak lagi. Setiap resepi rasa dia berbeza dan sedap dimakan Kalau kuah pekat, tambah air sikit.