Recipe: Tasty Resepi Rendang Ayam Mak Mentua Sayang ππ¬
Resepi Rendang Ayam Mak Mentua Sayang ππ¬.
You can cook Resepi Rendang Ayam Mak Mentua Sayang ππ¬ using 20 ingredients and 6 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Resepi Rendang Ayam Mak Mentua Sayang ππ¬
- Prepare of Bahan A untuk blend.
- Prepare 2 of bj bawang besar.
- Prepare 1 of labu bawang putih.
- You need 1 of inci halia.
- You need 1 of inci lengkuas.
- You need 1 of inci kunyit hidup (klu xdk, buh kunyit serbuk je).
- Prepare 4 batang of serai hiris halus.
- You need 1 of sudu jintan putih dan manis (campur).
- It's 4 of bj cili api (jika cili giling xpedas).
- It's 3 helai of daun limau purut (siat2 buang urat tengah).
- You need of Bahan B tambahan.
- It's 1 of senduk cili giling/ cili yg telah diblend.
- You need 2 of senduk santan pekat.
- It's 1 of senduk kerisik.
- It's 1 keping of asam keping.
- You need of C Bahan.
- Prepare 3 helai of daun limau purut(siat2 buang urat tengah).
- It's Daun of kunyit secukupnya.
- Prepare 3 helai of daun salam / bay leaf.
- It's of Garam dan penyedap rs secukupnya.
Resepi Rendang Ayam Mak Mentua Sayang ππ¬ instructions
- Blend semua bahan2 A termasuk daun limau purut.. sangat sedap dan wangi π€€.. kemudian tumis.. guna minyak melebihi bahan tumis ye, baru sedap...
- Kemudian, dah sebati tumisan td, masukkan cili yg telah di blend. Gaul sebati, dan masukkan daun kunyit yg diikat, daun salam, daun limau purut, dan daun kunyit yg dihiris.. Tumis sehingga pecah minyak...
- Masukkan ayam yg sudah dibasuh bersih hilang hanyir2 ayam tu.. kemudian gaul sebati, dan biarkan seketika dalam 5 mnt. Kemudian masukkan santan.. dan gaul sebati.. jangan masukkan air...
- Bila dh masukkan santan, gaul sebati, terus tutup dgn tudung periuk.. air wap disebalik tutup td tu akan menghasilkan air.. jd xperlu tambah air.. tutup dlm 5-7 mnt, guna api yg kecil ye...
- Kemudian, buka tudung periuk, dan masukkan kerisik, asam keping, garam dan penyedap rs secukupnya.. gaul sebati, dan biarkan masak dgn api yg kecil.. dalam 5 mnt boleh gaul naikkan yg dibawah ke ats, spy xhangit.. dan rendang masak elok...
- Dan masak sehingga kering ikut suka nak kering camana.. kt suka ada kuah2 n minyak2 sket heheh.. klu ada yg suka daun kunyit lebih, boleh masukkan lagi hujung2 masa dah nak tutup api.. apapu, perasakan rendang secukupnya spy sedap dan mak mentua bertambah syg π€ͺ.. selamat mencuba..