Recipe: Yummy Ayam atau Seafood Goreng Green Curry
Ayam atau Seafood Goreng Green Curry.
You can have Ayam atau Seafood Goreng Green Curry using 10 ingredients and 4 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Ayam atau Seafood Goreng Green Curry
- Prepare of Bahan 1 - Ayam atau Seafood (Udang, Sotong).
- Prepare 4 of ketul ayam bersaiz kecil.
- Prepare 4-6 of ekor udang atau sotong.
- It's of Bahan 2 - Bahan Perapan.
- You need 2 of sudu besar green curry paste.
- Prepare 2 of sudu besar minyak masak (minyak kelapa atau zaitun).
- It's 1 of sudu besar gula.
- It's 1/2 of sudu kecil garam.
- Prepare of Bahan 3 - Mengoreng.
- It's 1 cawan of minyak masak (minyak kelapa atau zaitun).
Ayam atau Seafood Goreng Green Curry step by step
- Rebus “Ayam - Bahan 1” sampai masak dan empuk. Angkat dan sejukkan sedikit. Boleh skip process ni kalau pakai seafood..
- Perap “bahan 2” bersama ayam tadi atau seafood, lebih kurang 15 minit atau lebih..
- Panaskan “bahan 3” 1 cawan minyak masak dan goreng ayam sampai garing. Siap, ayam boleh dihidangkan bersama minyak yang digoreng tadi. Minyak boleh dijadikan dipping untuk roti jugak. Sebab tu gunakan minyak yang berhasiat untuk resepi ni..
- Untuk yang mengunakan seafood, goreng sekejap sahaja sehingga seafood berubah warna. Keluarkan seafood dari minyak dan sambung mengoreng minyak sehingga bahan perapan sedikit garing. Siap, masukkan minyak tadi kedalam seafood. Minyak boleh dijadikan dipping untuk roti jugak. Sebab tu gunakan minyak yang berhasiat untuk resepi ini..