Recipe: Yummy Masak Lemak Cili Api Ayam Salai
Masak Lemak Cili Api Ayam Salai.
You can have Masak Lemak Cili Api Ayam Salai using 10 ingredients and 5 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Masak Lemak Cili Api Ayam Salai
- You need 1/2 of ekor ayam pencen disalai (ayam kampung lagi sedap).
- Prepare 10 of biji cili padi (nak pedas boleh tambah lagi).
- You need 2 of inci kunyit hidup.
- Prepare 3 batang of serai.
- It's 2-3 helai of daun kunyit.
- Prepare 1 kotak of kecil santan (2 kotak jika nak pekat).
- Prepare 1 of mangkuk kecil belimbing buluh.
- You need 1-2 cawan of air.
- It's 1 of sudu kecil garam (secukup rasa).
- You need 1-2 of sudu besar gula (secukup rasa).
Masak Lemak Cili Api Ayam Salai step by step
- Sediakan bahan-bahan yang diperlukan. Salai ayam di atas api dapur gas dengan menggunakan api perlahan. Selepas salai, potong kecil ayam tersebut. Gambar ini saya salai 1 ekor ayam, separuh ayam yang disalai saya simpan untuk masak di lain hari.
- Tumbuk cili padi dan kunyit hingga hancur. Tumis cili padi dan kunyit sehingga naik bau. Tak nak tumis pun boleh, iaitu terus masukkan ayam dan santan..
- Masukkan ayam, serai dan secawan air. Ayam pencen memerlukan masa yang agak lama untuk empuk. Masukkan daun kunyit..
- Bila sudah nampak empuk, masukkan santan kelapa. Jika ingin kuah pekat, guna 2 kotak kecil santan. Masukkan belimbing buluh, garam dan gula secukup rasa. Jika tidak letak belimbing buluh, masukkan 2-3 asam keping..
- Masak sehingga ayam empuk dan boleh la makan😋. Jika ingin cepat empuk, boleh gunakan pressure cooker untuk menjimatkan masa. Ok boleh dihidangkan, in shaa Allah sedap👌.