Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Recipe: Yummy Masak Lemak Cili Api Ayam Salai

Masak Lemak Cili Api Ayam Salai.

Masak Lemak Cili Api Ayam Salai You can have Masak Lemak Cili Api Ayam Salai using 10 ingredients and 5 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Masak Lemak Cili Api Ayam Salai

  1. You need 1/2 of ekor ayam pencen disalai (ayam kampung lagi sedap).
  2. Prepare 10 of biji cili padi (nak pedas boleh tambah lagi).
  3. You need 2 of inci kunyit hidup.
  4. Prepare 3 batang of serai.
  5. It's 2-3 helai of daun kunyit.
  6. Prepare 1 kotak of kecil santan (2 kotak jika nak pekat).
  7. Prepare 1 of mangkuk kecil belimbing buluh.
  8. You need 1-2 cawan of air.
  9. It's 1 of sudu kecil garam (secukup rasa).
  10. You need 1-2 of sudu besar gula (secukup rasa).

Masak Lemak Cili Api Ayam Salai step by step

  1. Sediakan bahan-bahan yang diperlukan. Salai ayam di atas api dapur gas dengan menggunakan api perlahan. Selepas salai, potong kecil ayam tersebut. Gambar ini saya salai 1 ekor ayam, separuh ayam yang disalai saya simpan untuk masak di lain hari.
  2. Tumbuk cili padi dan kunyit hingga hancur. Tumis cili padi dan kunyit sehingga naik bau. Tak nak tumis pun boleh, iaitu terus masukkan ayam dan santan..
  3. Masukkan ayam, serai dan secawan air. Ayam pencen memerlukan masa yang agak lama untuk empuk. Masukkan daun kunyit..
  4. Bila sudah nampak empuk, masukkan santan kelapa. Jika ingin kuah pekat, guna 2 kotak kecil santan. Masukkan belimbing buluh, garam dan gula secukup rasa. Jika tidak letak belimbing buluh, masukkan 2-3 asam keping..
  5. Masak sehingga ayam empuk dan boleh la makan😋. Jika ingin cepat empuk, boleh gunakan pressure cooker untuk menjimatkan masa. Ok boleh dihidangkan, in shaa Allah sedap👌.