Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Easiest Way to Make Tasty Satay Ayam & Daging

Satay Ayam & Daging.

Satay Ayam & Daging You can cook Satay Ayam & Daging using 24 ingredients and 6 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Satay Ayam & Daging

  1. It's 400 gm of isi ayam (dipotong kecil).
  2. Prepare 200 gm of daging (dipotong nipis).
  3. You need of Bahan Kisar :.
  4. It's 1 of biji bawang besar.
  5. It's 3 ulas of bawang putih.
  6. It's 1 of inci lengkuas.
  7. It's 1 1/2 of inci kunyit hidup.
  8. Prepare 2 batang of serai.
  9. Prepare 2 of inci halia.
  10. Prepare 1/2 of sudu besar jintan putih.
  11. It's 1/2 of sudu besar jintan manis.
  12. You need 1 sudu teh of garam.
  13. Prepare 6 of sudu besar gula.
  14. You need 1 sudu teh of serbuk kunyit.
  15. It's of Secubit serbuk perasa.
  16. Prepare of Bahan Kuah Kacang :.
  17. Prepare 2 of bungkus Pes Kuah Kacang Segera (sebarang jenama).
  18. Prepare 1 cawan of air.
  19. It's of Bahan Nasi Impit :.
  20. You need 8 of bungkus Nasi Impit Segera.
  21. It's 2 liter of air.
  22. Prepare of Bahan Sampingan :.
  23. You need 1/2 batang of timun (dipotong dadu).
  24. You need 1 of biji bawang besar (dipotong dadu).

Satay Ayam & Daging instructions

  1. Kisar halus semua bahan kisar. Tuangkan ke dalam mangkuk & masukkan ayam dan daging. Perap seharian (kalau nak lagi sedap, perap semalaman. Simpan dalam peti ais).
  2. Daging dan ayam dikeluarkan dari peti sejuk dan dicucuk pada lidi. Ulangi langkah ini sehingga kesemua bahan habis..
  3. Bakar sehingga masak sempurna (hakak bakar kaedah tradisional lah, bau arang tula penyedapnya haaa)🤭.
  4. Kuah Kacang : Masukkan pes kuah kacang dan air ke dalam periuk. Masak sehingga mendidih..
  5. Nasi Impit : Rebus nasi impit sehingga masak sempurna. Toskan air dan sejukkan. Potong empat apabila ingin dihidangkan..
  6. Kaedah penyediaan : Satay ayam dan daging boleh dihidangkan bersama-sama kuah kacang dan nasi impit. Turut boleh dihidangkan beserta timun dan bawang. Selamat mencuba..