Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ayam Masak Merah Kenduri, Rahsia Resepi Sedap

Ayam masak lemak, resepi ayam masak merah kenduri, cara masak ayam masak merah, ayam masak merah recipe, ayam masak merah recipe, resepi ayam masak merah kenduri che nom, ayam masak merah simple, ayam masak merah sedap, ayam masak merah ala thai, resepi ayam masak merah azie kitchen, ayam masak merah kenduri, ayam masak merah in english, cara masak ayam masak merah, ayam masak lemak cili api.

Ayam Masak Merah Kenduri

Lagi mencari inspirasi resep ayam masak merah kenduri yang unik? Cara menyiapkannya memang susah-susah gampang. Jika keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal ayam masak merah kenduri yang enak seharusnya mempunyai aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari ayam masak merah kenduri, pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau ingin menyiapkan ayam masak merah kenduri yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi sajian istimewa.

Nah, kali ini kita coba, yuk, siapkan ayam masak merah kenduri sendiri di rumah. Tetap berbahan yang sederhana, hidangan ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda bisa menyiapkan Ayam Masak Merah Kenduri menggunakan 18 jenis bahan dan 6 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam pembuatan Ayam Masak Merah Kenduri:
  1. Ambil Bahan Ayam Goreng :
  2. Ambil 1/2 ekor ayam
  3. Ambil 1/2 sudu besar garam
  4. Ambil 1 sudu besar kunyit
  5. Sediakan Bahan Sambal :
  6. Siapkan 1 biji bawang besar (dikisar halus)
  7. Siapkan 3 biji bawang putih (dikisar halus)
  8. Ambil 1 inci halia (dikisar halus)
  9. Ambil Rempah 3sekawan(3 buah pelaga,1 bunga lawang,5 bunga cengkih)
  10. Sediakan 1 batang serai (diketuk)
  11. Gunakan 3 sudu besar cili kisar
  12. Ambil 1 cawan air
  13. Sediakan 1 biji tomato (dipotong kecil)
  14. Sediakan 3 sudu besar sos cili
  15. Gunakan 2 sudu besar sos tomato
  16. Ambil 2 sudu teh garam
  17. Ambil 1 sudu teh gula
  18. Ambil Secubit serbuk ajinomoto (optinal)
Langkah-langkah membuat Ayam Masak Merah Kenduri:
  1. Cara - Ayam digaul garam dan kunyit. Goreng sehingga garing. Angkat dan toskan.
  2. Tumiskan rempah 3sekawan, bawang besar, bawang putih dan halia sehingga naik bau.
  3. Masukkan serai. - Masukkan cili kisar dan air. Masak sehingga pecah minyak.
  4. Masukkan tomato, sos cili dan sos tomato. Masak sehingga kuah pekat.
  5. Masukkan ayam yang telah digoreng. Perasakan dengan gula, garam dan serbuk perasa. Masukkan bawang besar yang dihiris. Masak sehingga mendidih. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan. - Selamat mencuba

Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara membuat ayam masak merah kenduri yang bisa Anda lakukan di rumah. Selamat mencoba!