Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Daging Masak Merah Thai, Rahsia Resepi Sedap

Daging putih dan daging merah, daging masak lada hitam, apa itu daging merah, daging masak merah che nom, daging merah apa saja, resepi daging masak merah ala thai, daging masak apa sedap, daging masak merah in english, resepi daging masak merah ala thai, apa itu daging merah, daging masak merah in english, daging masak merah che nom, resepi daging masak merah, daging masak merah ala thai, apa yang dimaksud daging merah, daging masak merah ala thai, resepi daging masak merah ala thai, yang termasuk daging merah.

Daging Masak Merah Thai

Sedang mencari inspirasi resep daging masak merah thai yang unik? Cara membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal daging masak merah thai yang enak selayaknya punya aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari daging masak merah thai, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar sampai cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan daging masak merah thai enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi sajian istimewa.

Berikut ini ada beberapa cara mudah dan praktis dalam mengolah daging masak merah thai yang siap dikreasikan. Anda dapat menyiapkan Daging Masak Merah Thai memakai 18 bahan dan 9 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk menyiapkan Daging Masak Merah Thai:
  1. Siapkan 1 kg daging
  2. Ambil 1 st pewarna merah
  3. Gunakan Air rebusan daging
  4. Sediakan ✅Bahan kisar
  5. Gunakan 1/2 biji bawang besar
  6. Siapkan 1/2 inci halia
  7. Sediakan 3 ulas bawang putih
  8. Ambil 4 biji cili kecil merah
  9. Siapkan ✅Sos/perasa
  10. Sediakan 1/4 cawan sos tomato
  11. Ambil 3 sb sos cili
  12. Ambil 1 sb cili kisar
  13. Siapkan 1 sb sos ikan
  14. Siapkan Garam, gula secukup rasa
  15. Ambil ✅Bahan dihiris
  16. Sediakan 1/2 biji bawang besar
  17. Sediakan 2 biji cili besar
  18. Siapkan 2 biji tomato
Langkah-langkah membuat Daging Masak Merah Thai:
  1. Rebus daging yang dipotong besar-besar bersama pewarna sehingga daging empuk. (Pressure cooker,HP 25 minit)
  2. Hiriskan daging nipis-nipis.
  3. Goreng daging dalam minyak panas lebih kurang 2 minit. Angkat, tos dan ketepikan.
  4. Tumis bahan kisar sehingga pecah minyak. Tambahkan gula biar gula caramelised menjadikan sos lebih gelap.
  5. Tambahkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan sos ikan.
  6. Tambahkan air rebusan daging. Masak sehingga kuah likat. Perasakan. 1. Masukkan bahan hirisan dan daging. Masak sehingga bawang sedikit layu.
  7. Siap untuk dihidangkan.
  8. P/s: air rebusan daging antara bahan utama yang tak sesuai untuk di skip..dan uchu hanya gunakan sedikit sahaja pewarna😅

Terima kasih telah menggunakan resep yang tim kami tampilkan di sini. Besar harapan kami, olahan Daging Masak Merah Thai yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang lezat untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi untuk berjualan makanan. Selamat mencoba!