Kek Gula Hangus/Sarang Semut Confirm Jadi, Viral

Lagi mencari inspirasi resep kek gula hangus/sarang semut confirm jadi yang unik? Cara membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal kek gula hangus/sarang semut confirm jadi yang enak seharusnya punya aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari kek gula hangus/sarang semut confirm jadi, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menghidangkannya. Tidak usah pusing jika hendak menyiapkan kek gula hangus/sarang semut confirm jadi yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi sajian istimewa.
Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis dalam mengolah kek gula hangus/sarang semut confirm jadi yang siap dikreasikan. Anda dapat menyiapkan Kek Gula Hangus/Sarang Semut Confirm Jadi memakai 10 jenis bahan dan 10 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.
Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk pembuatan Kek Gula Hangus/Sarang Semut Confirm Jadi:
- Sediakan Bahagian A (disejukkan)
- Ambil 1 cawan gula
- Gunakan 1 cawan air panas
- Sediakan 100 g mentega/butter
- Gunakan Bahagian B
- Siapkan 3 biji telur
- Siapkan 1/2 cawan susu pekat
- Siapkan 1 cawan tepung gandum
- Siapkan 1 sudu besar baking soda
- Gunakan 2 titik esen vanila
Langkah-langkah menyiapkan Kek Gula Hangus/Sarang Semut Confirm Jadi:
- Buka api kecil dan masukkan gula.
- Cara saya cairkan gula ialah pastikan sentiasa kacau supaya cair sekata.
- Masukkan air panas sedikit demi sedikit kedalam gula yang telah cair tadi. Nanti ada bunyi sizzling sikit tapi jangan takut, sekejap sahaja. Jangan masukkan air selagi gula tak betul betul cair ye, nanti berketul.
- Masukkan mentega/butter dan biarkan cair sehingga sebati dengan air gula tadi.
- Sejukkan Bahagian A (air gula) tadi pada suhu bilik. Betul betul tak panas ye. Suam pun taknak.
- Masukkan semua bahan Bahagian B dan pukul perlahan. Mula dengan telur dan jangan beriya pukul. Tak perlu kembang. Kemudian masukkan bahan lain.
- Bila Bahagian A sudah sejuk, masukkan ke dalam Bahagian B, dan pukul perlahan juga.
- Masukkan ke dalam loyang yang dialas dengan baking paper.
- Perap selama 1 jam. Lagi lama lagi cantik lubang kek.
- Bakar pada suhu 160°C selama 30 minit. Bergantung kepada oven masing-masing ye. Kalau belum masak, tambah lagi.
Terima kasih telah membaca resep yang tim kami tampilkan di halaman ini. Harapan kami, olahan Kek Gula Hangus/Sarang Semut Confirm Jadi yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang lezat untuk keluarga/teman maupun menjadi inspirasi dalam berbisnis kuliner. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!