Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Pais Ikan, Viral

Pais ikan patin tempoyak, resepi pais ikan, pais ikan patin, resepi pais ikan patin tempoyak, pais ikan viral cipung.

Pais Ikan

Lagi mencari ide resep pais ikan yang unik? Cara menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal pais ikan yang enak harusnya sih punya aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.

Resepi ada pada videoSelamat mencuba Cara masak Pais Ikan Tempoyak. Resipi penuh di sini tengok sampai habis daun pisang - utk mengbungkus ikan; Cara menyediakan dan memasak: Ikan dibasuh dan ditoskan. Bahan A yang bertanda (*) dikisar dgn sdkt air (jgn byk, sikit je).

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari pais ikan, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tak perlu pusing kalau ingin menyiapkan pais ikan enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi suguhan spesial.

Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah pais ikan yang siap dikreasikan. Anda dapat menyiapkan Pais Ikan memakai 13 jenis bahan dan 7 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam pembuatan Pais Ikan:
  1. Siapkan 1 biji bawang besar*
  2. Siapkan 5 ulas bawang putih*
  3. Sediakan 8-10 biji cili padi*
  4. Gunakan 2 inci kunyit/ 1/2 sdb serbuk kunyit*
  5. Gunakan 1 inci halia*
  6. Sediakan 2 batang serai*
  7. Siapkan 1/2 cawan kelapa parut*
  8. Ambil 1 sdt gula*
  9. Siapkan 1/2-1 sdt garam halus*
  10. Ambil 3 biji limau kasturi/ sedikit asam jawa
  11. Siapkan 1 helai daun kunyit (hiris halus)
  12. Gunakan 500 g ikan (ikan pari/ ikan patin / ikan terubuk/ ikan siakap/ ikan kembung dll)
  13. Siapkan Daun kunyit, daun pisang/ aluminium foil secukupnya

Pais ikan kembong mudah saja membuatnya. Selain ikan kembong, boleh juga guna ikan cencaru, ikan bawal, ikan pari, ikan parang dan ikan tenggiri, ikut lah jenis ikan yang anda suka. Pais ikan pari pulak, semalam asam pedas. Jadi hari ni kita ubah sikit, buat benda lain.

Cara membuat Pais Ikan:
  1. Tumbuk kasar bahan bertanda * dengan lesung batu.
  2. Campurkan jus limau kasturi & hirisan daun kunyit bersama dengan bahan tumbuk. Gaul rata.
  3. Letakkan sekeping potongan ikan ke atas daun pisang & daun kunyit yang telah dilayur.
  4. Lumurkan ikan dengan bahan tumbuk.
  5. Balut ikan dengan kemas.
  6. Bakar ikan pada suhu 190C/ api atas (grill) selama 20-25 minit. Terbalikkan ikan selepas 10 minit. Ikan juga boleh dibakar di dalam kuali yang bertutup menggunakan dapur gas dengan api sederhana selama 20-25 minit. Terbalikkan ikan selepas 10 minit.
  7. Setelah ikan masak, bolehlah dihidangkan bersama nasi & ulam-ulaman.

Tujuan untuk dibuat pais ni lah. Resipi asal guna ikan mayong, di sini. Mak Dara Terdiva (MDT)", sekali tu ter ter ternampak resipi pais ikan banjar. Banjar tu tau tak apa, bukan banjaran titiwangsa lahh.tapi "Banjar" ni salah satu ethik kaum melayu, alah macam orang Jawa, Bugis, Boyan, Mandaling, ha macam tu laaa. Terima kasih yea Mak Dara Terdiva (MDT) share resipi ni, kalau nak tengok hardcore punya, boleh klik.

Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara membuat pais ikan yang bisa Anda lakukan di rumah. Selamat mencoba!