Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rahsia Resepi: Donut Pandan - Resepi Percuma

.

Donut Pandan

Lagi mencari inspirasi resep donut pandan yang unik? Cara membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal donut pandan yang enak harusnya sih punya aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari donut pandan, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menyajikannya. Tak perlu pusing kalau hendak menyiapkan donut pandan enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi sajian spesial.

Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah donut pandan yang siap dikreasikan. Anda dapat menyiapkan Donut Pandan memakai 6 jenis bahan dan 4 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam pembuatan Donut Pandan:
  1. Ambil 1 kg tepung gandum
  2. Sediakan 1 peket yis (11g)
  3. Ambil 1 sdb susu pekat
  4. Sediakan 3 sdb marjerin
  5. Gunakan 3 sdb gula
  6. Sediakan 500 ml air daun pandan
Cara menyiapkan Donut Pandan:
  1. Masukkan semua bahan ke dalam satu bekas. Gaul semua bahan dengan tangan.
  2. Tuangkan air pandan sambil gaul tepung supaya membentuk doh. Uli sampai elastik.
  3. Bentuk kan doh. Rehatkan biar doh kembang. Kemudian goreng sampai masak dengan api perlahan. Cara saya pastikan masak sebelah dulu baru balikkan. Dah masak angkat dan toskan minyak.
  4. Sejukkan dulu sebelum digaul dengan gula. Saya guna gula kastor.

Bagaimana? Gampang kan? Itulah cara membuat donut pandan yang bisa Anda praktikkan di rumah. Selamat mencoba!

Rahsia Resepi: Donut Pandan - Resepi Percuma Gallery