Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rahsia Resepi: Lontong Berkuah Lodeh Bersama Rendang Ayam ala Gyna - Resepi Percuma

Resepi lontong dan kuah lodeh, resepi lontong dan kuah lodeh, rasa resepi.

Lontong Berkuah Lodeh Bersama Rendang Ayam ala Gyna

Sedang mencari ide resep lontong berkuah lodeh bersama rendang ayam ala gyna yang unik? Cara menyiapkannya memang susah-susah gampang. Jika salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal lontong berkuah lodeh bersama rendang ayam ala gyna yang enak seharusnya punya aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari lontong berkuah lodeh bersama rendang ayam ala gyna, pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau ingin menyiapkan lontong berkuah lodeh bersama rendang ayam ala gyna yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi suguhan istimewa.

Berikut ini ada beberapa cara mudah dan praktis dalam mengolah lontong berkuah lodeh bersama rendang ayam ala gyna yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Lontong Berkuah Lodeh Bersama Rendang Ayam ala Gyna memakai 42 jenis bahan dan 5 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk menyiapkan Lontong Berkuah Lodeh Bersama Rendang Ayam ala Gyna:
  1. Sediakan (Bahan-Bahan Lontong)
  2. Gunakan 3 cawan beras (rendam dan tos air)
  3. Gunakan Helaian daun pisang (di layur atas api)
  4. Gunakan 3 liter air
  5. Sediakan 1 sudu kecil garam
  6. Gunakan (Bahan-Bahan Kuah Lodeh)
  7. Sediakan 6 biji bawang merah kecil
  8. Sediakan 5 ulas bawang putih
  9. Siapkan 2 batang serai (ditumbuk hancur)
  10. Siapkan 15 ekor udang segar
  11. Sediakan 1 cawan kubis bunga
  12. Gunakan 10 batang putik jagung (dihiris)
  13. Sediakan 1 batang lobak merah (dihiris)
  14. Ambil 4 batang kacang panjang (dihiris)
  15. Siapkan 1/4 biji kubis (dihiris)
  16. Ambil 1 batang cili besar merah (dihiris)
  17. Gunakan 1 biji tempe (dipotong dadu)
  18. Gunakan 8 biji tofu pok (potong 2)
  19. Siapkan segenggam Suhun (rendam & tos)
  20. Siapkan 400 ml santan pekat
  21. Siapkan 5 cawan air
  22. Siapkan 1/2 cawan minyak untuk menumis
  23. Ambil (Bahan Rendang Ayam)
  24. Sediakan 1 ekor ayam (dipotong, basuh & tos)
  25. Gunakan 3 biji bawang merah besar
  26. Gunakan 6 ulas bawang putih
  27. Sediakan 4 inci lengkuas
  28. Sediakan 2 inci Kunyit hidup
  29. Gunakan 1 inci halia
  30. Ambil 3 batang serai
  31. Sediakan 1/2 cawan cili kisar
  32. Sediakan 2 sudu besar Serbuk ketumbar
  33. Sediakan 1 sudu besar Serbuk jintan manis
  34. Sediakan 1 sudu besar Serbuk jintan putih
  35. Sediakan 3 helai daun kunyit hidup
  36. Ambil 3 helai daun limau purut
  37. Siapkan 300 ml santan pekat
  38. Ambil 2 cawan air suam
  39. Ambil 4 sudu besar kerisik
  40. Ambil 2 sudu kecil Garam
  41. Ambil 2 sudu besar Gula Melaka
  42. Gunakan 1 cawan Minyak (untuk menumis)
Cara menyiapkan Lontong Berkuah Lodeh Bersama Rendang Ayam ala Gyna:
  1. Beras di basuh kemudian direndam lebih kurang 3 jam dan di tos air. Daun pisang dilayur. Gulung daun pisang dan bentukkan silinder. Ikat hujung gulungan. Isi beras 1/2 dari gulungan itu kemudian ikat ketat hujungnya.
  2. Tuangkan air dan masukkan garam. Mulakan proses merebus. Pastikan air mencukupi. Jika air berkurangan, boleh tambahkan air panas. Lontong direbus sekurang - kurang 3 hingga 4 jam. Bila sudah siap direbus, toskan air. Susun tegak di dalam raga. Biarkan sejuk.
  3. Sementara itu, kita sediakan kuah lodeh. Kisar bawang merah dan bawang putih. Panaskan minyak kemudian tumis bahan yang dikisar bersama serai sehingga naik bau dan sedikit garing. Masukkan udang segar, sayur-sayuran dan juga tempe. Tuangkan air, masukkan garam dan serbuk kunyit kemudian gaul rata. Biarkan sayur menjadi lembut.
  4. Bila sayur mulai lembut, tuangkan santan kemudian masukkan suhun yang telah direndam dan ditoskan. Biarkan menggelegak. Akhir sekali masukkan tofu pok. Siap!!
  5. Untuk menyediakan Rendang pula. Kisar bawang merah, bawang putih, serai, lengkuas, halia dan kunyit hidup. Panaskan minyak, tumiskan bahan yang dikisar sehingga terbit minyak. Masukkan serbuk jintan manis, jintan putih dan ketumbar. Gaul rata kemudian masukkan ayam. Gaul sebati kemudian Masukkan daun limau purut. Tuangkan santan,air suam,garam,gula serta kerisik. Biarkan ayam masak, minyak terbit. Akhir sekali tabur kan daun kunyit. Gaul rata. Siap!!

Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara membuat lontong berkuah lodeh bersama rendang ayam ala gyna yang bisa Anda praktikkan di rumah. Selamat mencoba!