Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rahsia Resepi: Lontong Kuah Lodeh Untuk Aku - Resepi Percuma

Resepi kuah lodeh simple, resepi lontong dan kuah lodeh, resepi kuah lodeh sedap, resepi lontong dan kuah lodeh, resepi lontong dan kuah lodeh, resepi kuah lontong sedap, resepi kuah lodeh simple, resepi kuah lontong sedap, resepi kuah lodeh sedap, resepi kuah lodeh simple, resepi kuah lodeh sedap, resep kuah lontong medan, resep kuah lontong medan, resepi kuah lontong sedap.

Lontong Kuah Lodeh Untuk Aku

Anda sedang mencari inspirasi resep lontong kuah lodeh untuk aku yang unik? Cara membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal lontong kuah lodeh untuk aku yang enak selayaknya memiliki aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari lontong kuah lodeh untuk aku, mulai dari jenis bahan, kedua pemilihan bahan segar hingga cara membuat dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau hendak menyiapkan lontong kuah lodeh untuk aku yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi sajian spesial.

Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis dalam mengolah lontong kuah lodeh untuk aku yang siap dikreasikan. Anda bisa membuat Lontong Kuah Lodeh Untuk Aku menggunakan 24 jenis bahan dan 7 langkah pembuatan. Berikut ini cara dalam menyiapkan hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam menyiapkan Lontong Kuah Lodeh Untuk Aku:
  1. Sediakan 1/2 biji bawang besar (di kisar)
  2. Gunakan 2 ulas bawang putih (di kisar)
  3. Siapkan 1 inci kunyit hidup (di kisar)
  4. Siapkan 1 inci halia (di kisar)
  5. Sediakan 1 inci lengkuas (di kisar)
  6. Gunakan 1 sudu besar udang kering (di kisar)
  7. Siapkan 1/2 cawan air
  8. Sediakan bahan untuk kuah lodeh
  9. Gunakan 2 batang kacang panjang (di potong 2 inci panjang)
  10. Gunakan 1/4 batang lobak merah (di potong kasar panjang panjang)
  11. Gunakan 1/8 biji kobis (di potong kasar)
  12. Gunakan 1/2 biji ubi kentang (di potong dadu)
  13. Sediakan 1 batang serai (di ketuk)
  14. Ambil 1 inci belacan
  15. Siapkan 120 ml santan kotak
  16. Sediakan 1 sudu kecil garam
  17. Gunakan 1 keping asam gelugur
  18. Gunakan 1/2 biji cili merah (di hiris serong)
  19. Ambil 1/2 peket soo hun (di rendam hingga lembut)
  20. Sediakan 4 ekor udang
  21. Sediakan 4 cawan air atau secukupnya
  22. Ambil bahan nasi impit
  23. Ambil 5 peket kecil ketupat segera NONA
  24. Sediakan 1 periuk air
Cara menyiapkan Lontong Kuah Lodeh Untuk Aku:
  1. Kisar semua bahan kisar hingga lumat.
  2. Panaskan minyak dalam kuali. Tumiskan bahan kisar tadi hingga naik bau. Masukkan serai dan air. Ikut suka nak kuah banyak mana. Saya buat tak banyak untuk 3 orang makan je.
  3. Masukkan santan kotak. Kacau dengan api perlahan hingga mendidih.
  4. Masukkan semua sayur dan asam keping. Kacau sekejap hingga sayur semua masak.
  5. Masukkan udang, cili merah dan soo hun yang telah di rendam hingga lembut.
  6. Kacau sebentar. Perasakan dengan garam dan tutup api. Cara hidang : Potong 4 nasi impit dan letak dalam mangkuk, siramkan kuah lodeh atasnya. Dah siap lontong kuah lodeh. Sedap juga di makan dengan sambal ikan bilis. SELAMAT MENCUBA! 😋
  7. Untuk nasi impit pula amik 5 peket ketupat segera NONA. Basuh bersih2 dan panaskan air dalam periuk. Masukkan peket beras itu dan tunggu hingga beras betul betul masak dan padat. Angkat dan sejukkan sebentar sebelum di potong.

Gimana nih? Gampang kan? Itulah cara menyiapkan lontong kuah lodeh untuk aku yang bisa Anda praktikkan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!