Rahsia Resepi: Tomyam Kaki Ayam - Resepi Percuma
Kaki ayam ada berapa, cara memasak kaki ayam, resepi kari kaki ayam, rasa resepi, resepi sup kaki ayam, cara memasak kaki ayam, kaki ayam ada berapa, resepi tomyam ayam che nom, resepi kari kaki ayam, cara nak masak tomyam ayam, resepi tomyam ayam azie, resepi kari kaki ayam, resepi tomyam ayam azie.
Anda sedang mencari inspirasi resep tomyam kaki ayam yang unik? Cara menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal tomyam kaki ayam yang enak selayaknya memiliki aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari tomyam kaki ayam, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing jika mau menyiapkan tomyam kaki ayam enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi suguhan istimewa.
Nah, kali ini kita coba, yuk, kreasikan tomyam kaki ayam sendiri di rumah. Tetap berbahan sederhana, sajian ini dapat memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda bisa membuat Tomyam Kaki Ayam menggunakan 18 bahan dan 6 langkah pembuatan. Berikut ini cara untuk membuat hidangannya.
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk pembuatan Tomyam Kaki Ayam:
- Gunakan Kaki ayam direbus dengan garam dan asam gelugor
- Sediakan Bahan rebusan ditumbuk kasar
- Sediakan 2-3 cm lengkuas
- Siapkan Daun limau purut
- Gunakan Batang serai
- Sediakan Bawang putih
- Gunakan Cili padi
- Gunakan Akar daun ketumbar
- Sediakan Bahan-bahan sampingan
- Gunakan Perencah pes cili jenama 'Maepranom'
- Siapkan Setengah bawang holand dihiris
- Ambil Lobak merah
- Gunakan Cendawan tiram
- Gunakan Sedikit susu cair
- Ambil Sos ikan
- Gunakan Daun ketumbar
- Sediakan Garam gula secukup rasa
- Sediakan Limau nipis
Cara menyiapkan Tomyam Kaki Ayam:
- Rebus sebentar kaki ayam sehingga empuk bersama asam keping dan garam. Buang kotoran lemak yang terapung ketika merebus untuk mendapatkan air rebusan yang jernih.
- Tips untuk menyedapkan kuah tomyam. Kulit udang ditumis sebentar hingga merah. Masukkan air, biarkan ia direbus. Tutup api. Biarkan sejuk dan dikisar. Tapis air serpihan kulit udang. Air stok udang ini akan digunakan untuk kuah tomyam.
- Masukkan bahan rebusan yang ditumbuk kasar. Tambah sedikit air daripada rebusan kaki ayam.
- Tambah pes cili maepranom. Biarkan rebus seketika dan masukkan sayuran yang dihiris. Masukkan juga kaki ayam yang direbus tadi.
- Tambah sedikit sos ikan dan susu cair. Perasakan garam dan gula secukup rasa.
- Tutup api. Masukkan tomato dan hirisan daun ketumbar. Perahan limau nipis. Siap.
Terima kasih telah menggunakan resep yang kami tampilkan di halaman ini. Harapan kami, olahan Tomyam Kaki Ayam yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang lezat untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide dalam berbisnis kuliner. Selamat mencoba!