Rendang Daging, Resepi Percuma
Resepi rendang daging azie kitchen, rendang daging in english, resepi rendang daging che nom, resepi rendang daging negeri sembilan, rendang daging, rendang daging kambing, resepi rendang daging khairul aming, resepi rendang daging, resepi rendang daging tok, rendang daging sapi, resepi rendang daging che nom, cara memasak daging rendang agar cepat empuk.
Sedang mencari ide resep rendang daging yang unik? Cara membuatnya memang susah-susah gampang. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal rendang daging yang enak seharusnya memiliki aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari rendang daging, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar sampai cara mengolah dan menyajikannya. Tak perlu pusing kalau mau menyiapkan rendang daging yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi sajian istimewa.
Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis dalam mengolah rendang daging yang siap dikreasikan. Anda bisa membuat Rendang Daging memakai 24 jenis bahan dan 4 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.
Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam pembuatan Rendang Daging:
- Gunakan 500 g daging - direbus empuk
- Gunakan Kisar halus
- Siapkan 2 biji bawang besar
- Gunakan 4 ulas bawang putih
- Sediakan 2 batang serai
- Sediakan 2 inci lengkuas
- Sediakan 1 inci halia
- Gunakan 1 biji buah keras
- Siapkan 5 biji cili padi
- Sediakan Rempah Rendang
- Gunakan 1 sdt serbuk ketumbar
- Ambil 1 sdt serbuk jintan manis
- Sediakan 1 sdt serbuk jintan putih
- Siapkan 1 sdt serbuk lada hitam
- Ambil Bahan Lain
- Siapkan 2 sdb cili kisar
- Siapkan 1/2 cawan air rebusan daging
- Siapkan 1 kotak santan 200ml
- Sediakan Asam gelugor
- Gunakan 3 sdb kerisik
- Siapkan 1/2 keping gula melaka
- Siapkan 1 sdb garam
- Sediakan Daun limau purut - dikoyak
- Gunakan 1 helai daun kunyit - diracik halus
Cara membuat Rendang Daging:
- Daging dipotong dadu / kecil dan direbus hingga empuk. Tinggalkan sedikit air rebusan daging untuk sedikit kuah rendang. Sementara daging direbus, kisar bahan rempah tumisan.
- Panaskan minyak. Tumiskan bahan yang dikisar halus tadi. Masukkan rempah rendang yang telah dicampur. Kemudian masukkan cili kisar. Sentiasa gaul sebati supaya tidak cepat hangit. Masak hingga pecah minyak beberapa kali.
- Setelah itu, masukkan daging yang telah direbus empuk. Tambahkan santan dan sedikit air rebusan serta asam gelugor. Perasakan dengan garam dan gula melaka. Masukkan kerisik setelah gaul sebati.
- Setelah kuah rendang nampak kering sedikit. Masukkan daun limau purut serta daun kunyit. Gaul sekejap kemudian tutup api. Sedia untuk dihidang
Terima kasih telah menggunakan resep yang kami tampilkan di halaman ini. Harapan kami, olahan Rendang Daging yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang enak untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi untuk berbisnis kuliner. Selamat mencoba!