Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Roti Sosej Gulung, Rahsia Resepi Sedap

Roti Sosej Gulung

Anda sedang mencari inspirasi resep roti sosej gulung yang unik? Cara membuatnya memang susah-susah gampang. Jika keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal roti sosej gulung yang enak seharusnya punya aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.

Roti sosej gulung adalah menu yang sangat simple dan mudah untuk disediakan. Kebiasaan menjadi pilihan ibu-ibu untuk bekalan anak-anak ke sekolah atau minum. Resepi Roti Sosej Gulung - Jika anda tidak cuba, kalahkan resipi yang kita kongsi ini.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari roti sosej gulung, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar sampai cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing jika hendak menyiapkan roti sosej gulung enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi suguhan spesial.

Nah, kali ini kita coba, yuk, ciptakan roti sosej gulung sendiri di rumah. Tetap berbahan yang sederhana, sajian ini dapat memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda bisa membuat Roti Sosej Gulung memakai 9 jenis bahan dan 5 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam pembuatan Roti Sosej Gulung:
  1. Sediakan 🌭 beberapa keping roti putih
  2. Siapkan 🌭 sosej ayam secukupnya - di goreng
  3. Siapkan 🌭 1 sudu besar tepung gandum*
  4. Gunakan 🌭 sedikit air*
  5. Siapkan 🌭 (bahan2 bertanda di kacau)
  6. Ambil 🌭 2-3 biji telur - di pukul
  7. Gunakan 🌭 serbuk roti/breadcrumb secukupnya
  8. Sediakan 🌭 sos cili secukupnya
  9. Siapkan 🌭 mayonis secukupnya

Kemudian celup roti gulung tadi ke dalam. ~ Ambil roti, letak sosej dan gulung/kemaskan bahagian hujung dengan menyapu sedikit telur sebagai gam (tepung + sedikit air sebagai gam pun boleh). - Goreng sehingga kekuningan. Roti gulung sosis keju menjadi makanan yang lezat dan banyak disukai Roti gulung sosis keju ini paling nikmat dimakan saat masih hangat karena mampu menggugah selera dan rasanya lebih nikmat. Kalau bosan makan roti dengan selai, coba deh buat roti goreng sosis. Bisa dijadikan alternatif bekal untuk si kecil.

Langkah-langkah menyiapkan Roti Sosej Gulung:
  1. Goreng sosej hingga masak. Biar suam
  2. Roti di potong bahagian tepi & canai nipis. Letak sosej di hujungnya & gulung. Sapu sedikit bancuhan tepung gandum..
  3. Kemudian, tutup & gulung kemas
  4. Celup roti ke dalam telur. Selepas tu, celup pula ke dalam serbuk roti. Saya ulang celup ke dalam telur & celup dgn serbuk roti supaya serbuk roti jadi tebal salutannya
  5. Goreng di dalam minyak yang panas hingga kuning keemasan. Biar suam, baru picit sos cili & mayonis di atasnya. Sedia di hidangkan..

Roti gulung adalah sebuah roti kecil yang biasanya berbentuk bundar yang disajikan sebagai penyerta hidangan (disajikan polos atau diberi mentega). Roti gulung dapat disajikan dan disantap secara keseluruhan atau dipotong dan diberi isian di bagian celahnya. Ambil roti letak sosej dan gulung. Lekatkan hujung roti dengan telur supaya tidak terbuka. Kemudian celup roti yg siap digulung tadi dengan telor sekali lagi dan terus salut dengan serbuk roti sehingga.

Terima kasih telah membaca resep yang kami tampilkan di sini. Harapan kami, olahan Roti Sosej Gulung yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang lezat untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide bagi Anda yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner. Selamat mencoba!