Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Singgang daging, Viral

Singgang daging

Sedang mencari inspirasi resep singgang daging yang unik? Cara membuatnya memang susah-susah gampang. Kalau salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal singgang daging yang enak selayaknya memiliki aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari singgang daging, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tak perlu pusing jika hendak menyiapkan singgang daging enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa jadi suguhan istimewa.

Nah, kali ini kita coba, yuk, siapkan singgang daging sendiri di rumah. Tetap berbahan yang sederhana, hidangan ini dapat memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda dapat menyiapkan Singgang daging memakai 16 jenis bahan dan 4 tahap pembuatan. Berikut ini cara untuk membuat hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk pembuatan Singgang daging:
  1. Sediakan Daging lembu.. 1kg-dipotong nipis2
  2. Gunakan 500 ml air
  3. Sediakan 2 sdk jintan manis-ditumbuk lumat
  4. Gunakan 2 sdk jintan putih-ditumbuk lumat
  5. Ambil 2 sdk ketumbar-ditumbuk lumat no
  6. Siapkan 3 cm lengkuas-dihiris2
  7. Siapkan 2 cm halia-dihiris2
  8. Gunakan Serai 2 btg diketuk
  9. Gunakan 2 keping asam gelugor
  10. Gunakan Bwg merah bsr 1 labu-dihiris2
  11. Ambil Bwg putih 3 ulas-dihiris2
  12. Siapkan 1 biji tomato-belah 4
  13. Ambil 10 btg kcg bendi
  14. Gunakan Kunyit hidup 1cm- dihiris2
  15. Siapkan Cili kering 3 tangkai-dihiris2
  16. Sediakan Bahan perasa
Langkah-langkah menyiapkan Singgang daging:
  1. Daging direbus hingga empuk.. kemudian masukkan semua bahan2 termasuk bhn2 yg telah dihiris Dan di tumbuk.. biar mendidih seketika
  2. Last sekali masukkan sayur bendi, tomato Dan perasa.. rasalah biar Ade rasa masam n masin sesedap rasa.
  3. Klu malas nk tumbuk@blend blh jga gunakan jintan manis, jintan putih Dan ketumbar yg jenis serbuk Ada jual di pasaraya2.. tapi ikut petua org dulu2 klu memasak sedap lagi bhan yg ditumbuk dr yg segera, rasa pun berbeza, 😉
  4. Klu tiada cili kering boleh jer ganti dgn cili api.

Terima kasih telah membaca resep yang tim kami tampilkan di sini. Besar harapan kami, olahan Singgang daging yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang menarik untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide untuk berjualan makanan. Selamat mencoba!