Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Sotong sambal berkuah merah Versi Cekmek Kelate, Resepi Percuma

Sotong sambal recipe, resepi sotong masak sambal, resepi sambal sotong kering, resepi sambal sotong kering, nasi lemak sambal sotong, sambal sotong kembang, cara masak sambal sotong, sotong masak sambal, sotong sambal petai, resepi sambal sotong.

Sotong sambal berkuah merah Versi Cekmek Kelate

Sedang mencari inspirasi resep sotong sambal berkuah merah versi cekmek kelate yang unik? Cara membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal sotong sambal berkuah merah versi cekmek kelate yang enak selayaknya memiliki aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari sotong sambal berkuah merah versi cekmek kelate, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tidak usah pusing jika mau menyiapkan sotong sambal berkuah merah versi cekmek kelate enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi suguhan istimewa.

Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis dalam mengolah sotong sambal berkuah merah versi cekmek kelate yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Sotong sambal berkuah merah Versi Cekmek Kelate memakai 10 bahan dan 4 tahap pembuatan. Berikut ini cara untuk menyiapkan hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam pembuatan Sotong sambal berkuah merah Versi Cekmek Kelate:
  1. Ambil 2 ekor sotong besar. Hiris sederhana
  2. Sediakan Bawang merah 3 ulas. Ditumbuk
  3. Gunakan Bawang putih 5 ulas. Ditumbuk
  4. Siapkan Segengam bilis kecil, cuci dan tumbuk
  5. Sediakan Bawang besar,mayang halus
  6. Sediakan Sos tiram 2 sudu besar
  7. Sediakan Kicap pedas 2 sudu besar
  8. Ambil Gula perang
  9. Ambil Garam pink
  10. Gunakan Cili boh 2 sudu besar
Cara menyiapkan Sotong sambal berkuah merah Versi Cekmek Kelate:
  1. Bahan yang ditumbuk…secara kasar saja. Bila tumis bahan ini akan masak dan hancur.
  2. Tumis bahan tumbuk hingga garing baru masuk cili boh.
  3. Biar masak seketika. Masuk sos tiram,kicap,gula perang dan sikit garam.(hati-hati masuk garam sebab ikan bilis dah sedia masin)
  4. Masukkan bawang besar,gaul sebati. Akhir sekali masuk sotong. Gaul lagi biar sebati dan masak. Jangan lama masak,jika terlalu masak sotong akan menjadi keras. Siap dah boleh hidang untuk keluarga.

Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara menyiapkan sotong sambal berkuah merah versi cekmek kelate yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!